Aktuelt

Hjemløse fotballspillere på skogdag

Hjemløse fra hele verden spilte fotball på Rådhusplassen da Frelsesarmeen arrangerte fotball-VM for hjemløse i august. By, sjø og skog var tema for cupen og på fredagen i cup-uka ble alle invitert på Skogdag på Sognsvann av Det norske Skogselskap.



– Vi i Norge er så bortskjemt med skog og mark. Disse skjønner ikke skogens betydning. Derfor ville vi gi dem en skogdag, – og hvem er ikke bedre enn Det norske Skogselskap til å formidle den gløden? Det sier leder av Frelsesarmeen Frivillighet, Agnethe Christine Mikkelsen. Hun hadde gode erfaringer med DnS da hun jobbet med TV- aksjonen for regnskog for to år siden.

Et team av skogselskapsfolk sammen med frivillige blant annet fra Danske Bank fulgte opp aktivitetene, som tømmerstokkløping, balansekamp med kjepper, natursti og kaffe- og matservering. Alle kjenner på den helt spesielle gleden hos deltakerne. – Dette har

vært en helt unik dag og synliggjør virkelig skogens positive betydning som arena for helse og friluftsliv. Det har vært en glede for oss å bidra på med frivillig innsats, stråler direktør i DnS Trygve Enger som har koor- dinert hele opplegget.

På Sognsvann syder det av liv. På cupen deltar rundt 600 spillere på 69 lag fra 50 land. Og langt de fleste har tatt trikken hit opp i dag. Med heftig konkurranseinstinkt går det friskt for seg på «kubb-arenaen». På vannet padles kanoene, og noen bader – både frivillig og litt ufrivillig. Det kenyanske damelandslaget spiller strandvolleyball, mens gutta fra Wales bygger plankehytte.

Alle får servert grillmat med og uten svinekjøtt og bålkaffe.
– Frelsesarmeen har drevet gatefotball for bostedsløse en god stund og siden 2004 har vi deltatt på VM i andre land. Rune Isaksen har dratt dette etter at han oppdaget initiativet i 2004, og i år har vi tatt det hjem til Oslo. Alle deltakerne bor på gata og mange har rusproblematikk. Folk får bare være med på VM en gang, og mange har trent lenge til denne turneringen, forteller Mikkelsen, som stolt står og tar inn inntrykkene.

– Disse folka er byboere og har nesten aldri opplevd skog. Her bader de i rent vann og føler seg frie. I dag lærer de hvordan de kan bruke skogen på en god måte og oppleve den på kroppen. Og det strømmer på med folk. Det er grineflott å se oppslutningen, forteller hun entusiastisk til tre turgåere som lurer på hva som skjer. – Å, nå får jeg gåsehud over hele meg, responderer en av dem.

Les mer i Norsk Skogbruk nr 9.