Møter framtiden med kartongproduksjon

RULLER: Den første kartongrullen kom 8. juni, og etter det har det bare rullet på.

BillerudKorsnäs åpnet nylig sin siste, og hittil største investering; KM7, på Gruvöns bruk i Grums kommune i Värmland. Kartongmaskinen avløser papirmaskinene PM1, PM2 og PM5, og prosjektleder Maria Engnes uttalte at Gruvön nå transformeres fra en papir- og massefabrikk til en kartongfabrikk.

Fortsatt står PM4 og PM6 der og produserer både papir, såkalt fluting (det bølgete sjiktet i bølgepapp), og papirmasse for salg. Men hoveddelen av produksjonen vil nå utgjøres av KM7 som, når den er oppe i full drift i 2023, vil produsere 550 000 tonn av ulike kartongkvaliteter i året.

– Denne investeringen tar oss rett inn i framtiden, sa konsernsjef Petra Einarsson under åpningen og viste til samfunnets krav om bærekraft og erstatninger for plast. – Verden skriker etter fornybare og fossilfrie produkter, og det er akkurat det KM7 kommer til å produsere, sa hun.

Les mer i Norsk Skogbruk nr 10

SHARE